Wat kan Joke Lodewijk-Goedhart voor u be-
tekenen?

Tekentherapeut:

Na vele studieomzwervingen heb ik in 2003 mijn passie gevonden in het volgen van de HBO-opleiding voor tekentherapeut bij het Opleidingsinstituut voor Klank en Vorm in Zutphen. De ‘holistische mensvisie’ (geest, ziel, lichaam) spreekt mij hierin aan als ‘de mens in zijn totaliteit’.
In 2007 sloot ik de 4-jarige opleiding voor “Tekentherapeut” bij Lisa Borstlap met een positief resultaat af. Daarna is mijn praktijk “De Jokers” opgestart.

 

 

 

Iconenschilder:

Icoonschilderen of icoonschrijven?
Hoe ben je er zo toe gekomen? Dat is de meest gestelde vraag als ik aangeef dat ik, volgens de schildertradities die daarbij horen, mij bezig houd met icoonschilderen.
Mijn verhaal gaat terug tot ca 1995 als ik in drie weekenden, in het Domicaans Activiteiten Centrum (DAC) te Huissen, werk aan mijn eerste icoon. De docent is Kees van Veen, een innemend, gedreven schilder. Hij legt daar de kiem voor mijn huidige werk. Helaas is hij te vroeg overleden.
Na mijn "eerste" icoon heb ik het schilderen niet direct doorgezet. Pas jaren later als de iconen steeds weer op mijn pad komen, ga ik met plezier aan het schilderen. Het wordt een creatief proces met up's en downs, maar altijd met de drive (verlangen) om door te gaan.
Ook is icoonschilder Wim Schoonderbeek bij deze cursus in het DAC aanwezig. Hij is daarna vele jaren mijn raadgever, voorbeeld, inspirator en vraagbaak geweest. Hij schildert op zijn "eigen wijze", maar altijd geïnspireerd op de traditionele manier van het schilderen met ei-tempera. Hij is overleden in 2013.
Een "unieke groep icoonschilders" van ca 15 dames uit mijn omgeving, biedt mij al jarenlang de mogelijkheid om nog verder te groeien. Samen hebben we veel fijne schilderuren en kloosterweekenden mee- en doorgemaakt. Voor de speciale goudbewerkingen gaan we naar de cursussen van Klaus en Barbara Kegelmann in Denekamp.
In november 2012 heb ik er behoefte aan om, voorzichtig, naar buiten te treden en mijn schildercapaciteiten te delen met anderen. Daarop maak ik contact met de RK Parochie Sterre der Zee in Zeewolde. Voor deze parochie schilder ik daarna de Christus Pantocrator en draag deze op 15 juni 2014 over aan Pastor P. Leferink, dit tijdens de dienst waarin de icoon ook gezegend wordt (1).

In april 2014 vindt de Atelierroute van de Kunstkring Zeewolde plaats waaraan ik deelneem. Ook nu weer voorzichtig, maar -…..onverwacht- komen er ruim 30 bezoekers. Een paar weken later volgt er zelfs een opname voorhet programma "Achter de dijken" van TV Flevoland (2). De reacties op zowel de Atelierroute als de Tv-uitzending zijn positief, voor mij stimulerend om weer door te gaan.
Op onze cultuurreizen door Egypte, Italië en Rusland merk ik steeds weer hoe belangrijk de iconen zijn voor praktiserende gelovigen. Ook als ik een icoon aan iemand anders overdraag, merk ik steeds weer dat deze emoties in beweging zet. Een ouderwets verlangen? Ik wil daar, als dit mogelijk is, graag een aandeel in zijn.
Joke Lodewijk, juli 2014

Wilt u de door mij gemaakte iconen bekijken, klik dan hier.

(1) Wilt u het persbericht in Zeewolde Actueel dd 18-5-2014 lezen, klik dan hier.

(2) Wilt u de uitzending van TV Flevoland 2 dd 28-4-2014 bekijken, klik dan hier.

 

Toelichting over het vak van tekentherapeut:

Een veel gehoorde opmerking “maar….. ik kan niet tekenen” hoor ik graag. Als mijn docente Lisa Borstlap zo’n opmerking kreeg, antwoordde zij “Als je een potlood vast kunt houden, dan kun je tekenen“. Nu kan ik zeggen dat ik het volledig met haar eens ben.

Daarom adviseer ik iedereen die er klaar voor is: ga NU aan de slag……, ontdek welke boodschap er in een tekening zit.
Maak eens een tekening, geheel ongedwongen en op je eigen wijze.

Ik nodig iedereen uit om die uitdaging aan te gaan middels tekentherapie.
Werken met beeldtaal is nog steeds onderbelicht, de tekentaal hanteert daarbij een eigen diagnostiek die tot de dieptepsychologie behoort. Er wordt gewerkt met psychosynthese.

Wat is de reden dat sommige mensen in hun leven vastlopen? Wat hindert je om je eigen leven vorm te geven? Het uitgangspunt in een sessie is de Hulpvraag: waar wil je een antwoord op hebben, wat hindert je, waar wil je aan werken? Naar aanleiding van de hulpvraag, maak je een tekening die heel divers kan zijn. Op welke wijze je deze tekening maakt doet er niet toe. Er worden geen eisen aan gesteld; alle materialen, technieken, formaten, onderwerpen, enz. zijn toegestaan. Op een holistisch wijze komt heel de mens aan bod.

Op een respectvolle wijze, bij voorkeur middels provocatieve coaching, begeleid ik het bewustzijnsproces dat je zelf -via tekentaal- zichtbaar maakt. De door jou gemaakte tekening houd je als het ware een spiegel voor.

Het doel van het tekenen is om je bewust te maken van het gemaakte beeld, dit te verwerken en te verwoorden.
De tekening is de basis voor de sessie; alles in de tekening, echt alles, is een facet van jezelf. Het is een non-verbaal gesprek op papier, de door jou gemaakte tekening is daarbij het projectieveld. Alle zintuigen spelen mee en emoties mogen er zijn.

Als je klaar bent met de tekening volgt een proces van her-kenning en er-kenning, de weg die je in de toekomst kunt gaan ligt voor je open. We kijken samen naar de mogelijkheden in plaats van de moeilijkheden die je als onoverkomelijk ziet.

Genoeg gepraat over de theorie van de tekentaal, ga aan de slag met jezelf: maak je leven kleurrijker en creatiever!

Autobiografisch werken, verleden, heden, toekomst
Tijdens mijn studie heb ik ervaren dat het kijken naar het verleden ons leert hoe we weer vertrouwen krijgen in de toekomst. Alles wordt gevat in een levensboek, dit geeft je een overzicht ……. EN HOE NU VERDER.

Vergevingssessies, afscheid nemen, verlies en rouwverwerking.
In mijn leven heb ik het nodige ondervonden en moest ik diverse trauma’s verwerken, zij maakten van mij een ervaringsdeskundige van mijn eigen leven. Kees van Zijtveld (Bureau Nieuwe Dimensies, Eemnes) leerde mij om het leven weer kleurrijk te maken. Vergevingssessies ontwapenen de werkelijke veroorzaker van een trauma.

Zelfmanagement. Het organiseren van je eigen leven. EssentiŽle zaken aan en afleren. Hoe kun je voor een ander zorgen als je jezelf vergeet te verzorgen. Ruim het puin achter je eens op en kijk naar de nieuwe mogelijkheden. Zelfreflectie, advies en provocatief coachen maken hier een groot deel vanuit. Alles valt of staat met de wil tot handelen, het oppakken van zelfbeschikking.

Heb je het gevoel dat een van de bovenstaande onderwerpen je aanspreekt of heb je behoefte aan een oriënterend gesprek?

Bel 036-5225848 en maak een afspraak.

Joke Lodewijk-Goedhart